Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Yeni nesil ZEISS PRISMO CMM, ölçüm programının süresini yüzde 74 oranında kısaltıyor

ZEISS ve Starrag, havacılık ve uzay endüstrisinde kalite güvencesinde yeni bir döneme giriyor

ZEISS, Starrag'da yürütülen bir pilot projenin parçası olarak yeni ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis'in performansını sergiliyor: Havacılık ve Uzay Uygulamaları için ZEISS CMM Hızlandırma Modu paketi ile donatılan CMM, yüksek ölçüm hassasiyeti ve yüksek üretkenliği ile dikkat çekiyor. Döner tabla ekseninin tanımlama süresinin %80 oranında önemli ölçüde azaltılması ve ZEISS CALYPSO yazılımı ile optimize edilmiş etkileşim, sayısız avantajdan sadece birkaçıdır.

Merkezi İsviçre'nin Rorschacherberg kentinde bulunan Starrag Group, türbin kanatları, kanatçıklar ve diğer bileşenlerle çalışan üretim çözümleri için işleme merkezleri üretiyor. Havacılık ve uzay endüstrisindeki uygulamalar ana odak noktasıdır. Bu sektörde hassasiyet çok önemlidir ve ölçüm hassasiyeti gereksinimleri son yıllarda çok daha katı hale gelmiştir. Dünya çapındaki müşterilerin artan ve çok çeşitli ihtiyaçları, Starrag'ın çok hızlı, son derece doğru ve kolayca tekrarlanabilir sonuçlar veren yüksek verimli ölçümler sağlamasını gerektiriyor.

Bu pilot projede, ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, test laboratuvarında önemli ve zorlu ölçümler yapmak için kullanıldı. Starrag ölçüm sonuçlarından çok etkilendi. Starrag'ın Kalite Yönetimi Müdürü Roland Ziltener bu durumu şöyle özetliyor: "Geleneksel olarak ölçüm teknolojisinde doğruluk yavaş ilerler. Ancak Havacılık ve Uzay Uygulamaları için ZEISS CMM Hızlandırma Modlu ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis ile durum tam tersi." Ziltener gülümseyerek açıklıyor: "Müşterileri bu yeni nesil CMM'in ne kadar doğru ve hızlı çalıştığını gördüklerinde her zaman "hayranlık ve hafif şok" ile tepki veriyor.

Roland Ziltener Kalite Yönetimi Başkanı, Starrag Group Yeni nesil ZEISS PRISMO fortis'i kurana kadar hız ve doğruluk birbiriyle çelişiyordu.
Döner tabla uygulamaları için yeni bir yaklaşım
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, ölçüm sürelerini önemli ölçüde azaltan son derece dinamik bir döner tabla ile donatılmıştır. Havacılık ve Uzay Uygulamaları için ZEISS Hızlandırma Modu paketi, ZEISS VAST Döner Tabla (ZVR) ve ZEISS VAST Döner Tabla Ekseni (ZVRA) olmak üzere iki döner tabla ölçüm seçeneğini de birleştirir. Döner tablanın konumlandırma hızını ve eksen tanımlama hızını geliştirerek, döner tabla uygulamalarına yeni bir yaklaşım sunarlar. ZVRA, eksen tanımlama süresini 60 saniyeden 12 saniyeye düşürür. Bu, Starrag'ın her iş parçası için gerçekleştirdiği bir işlemde %80'lik kayda değer bir zaman tasarrufu anlamına geliyor. Daha yüksek konumlandırma hızı aynı zamanda daha az prob gerektiği anlamına gelir. Bu da ölçümlerin sadece daha hızlı değil, aynı zamanda daha esnek olduğu anlamına geliyor. Karşılıklı destek açısından, ZEISS ve Starrag geometri verilerini paylaştı ve zor geometrileri daha iyi işleyebilecek etkili kontur izleme çözümleri geliştirmek için birlikte çalıştı. ZEISS ayrıca eğitim ve destek ile Starrag'a pratikte yardımcı oldu.

Yeni çözümün sahada uygulanması sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Bu bağlamda Starrag, ZEISS CALYPSO yazılımı ile uzun yıllara dayanan deneyimine de başvurabildi. Örneğin, konturların basit bir şekilde programlanması zaten garantilidir ve Ziltener'e göre ekibi en son yazılım sürümüne ve yeni ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis'in çeşitli yükseltmelerine alıştırmak "hiç de zor olmadı". Starrag sadece iş parçalarının basit başarılı/başarısız değerlendirmelerine değil, aynı zamanda makine performansını belirlemek için yüksek kaliteli geri bildirimlere de güveniyor: ZEISS CALYPSO, son derece doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar sağlayarak bu gereksinimleri karşılarken, aynı zamanda daha fazla geliştirme için gerekli verileri ve grafikleri de sağlıyor. Sonuçları basitçe analiz eden yazılım, sapmalar ve çözümlerle ilgili "tartışma için çok iyi bir temel" sağladığından Starrag ve tedarikçiler arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor.

Ölçümler artık yeterli doğrulukla %74 daha hızlı
Hepsinden önemlisi, pilot proje verimlilikte net bir artış gösterdi. Ziltener, Starrag'ın daha fazla bileşeni daha kısa sürede ve "daha önce sahip olduğumuz doğrulukla" ölçebildiğini belirtiyor. Üretimdeki artışın en belirgin örneği, Starrag'ın türbin kanatlarını ölçmeye yönelik standart programını tamamlamak için %74 daha az zamana ihtiyaç duyması. Tekrarlanabilirliğe vurgu yapan bu program eskiden 4 dakika 30 saniye sürüyordu. Bugün ise doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar elde etmek sadece 70 saniye sürüyor. Bu da şirkete ölçülecek parametrelerin ve iş parçalarının seçiminde daha fazla esneklik sağlıyor. Ölçülecek çok sayıda türbin kanadı ve profili ile avantajlar önemli ölçüde artmaktadır. Ziltener, yeni nesil ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis'in yüksek hızda yüksek ölçüm hassasiyeti ile "sahadaki tüm son müşterileri şaşırttığını", çünkü bu iki özelliğin daha önce her zaman çelişkili olarak görüldüğünü açıklıyor.

Ziltener'e göre, yeni ZEISS PowerSaver özelliği "enerji tasarrufu yeteneğimize büyük bir katkı sağlıyor" - mevcut enerji krizi göz önüne alındığında daha da önemli olan bir sürdürülebilirlik avantajı. ZEISS PowerSaver'ın kullanımı kolaydır ve yalnızca bir kez programlanması gerekir. Bu özellik, kullanıcı tanımlı duruş sürelerinde tüketimi sıfıra indirir ve arka planda otomatik olarak çalışır. Yeni lazer tabanlı sistemle, tehlike durumunda hızlar otomatik olarak azaltılabilir ve ardından tekrar artırılabilir.
Güvenlik ve performansın bu kombinasyonu, elbette Starrag'da temel bir öncelik olan yüksek düzeyde operasyonel güvenlik sağlar. Bu nedenle yükleme ve çalıştırma sadece güvenli değil, aynı zamanda işletme personeli için de karmaşık olmayan ve rahattır. Son olarak, yeni nesil ZEISS PRISMO ailesi, daha iyi iş parçası kullanımı ve genel olarak iyileştirilmiş erişilebilirlik için özel bir tutucuya sahip daha ince bir kontrol paneli gibi çok sayıda ergonomik yenilikle etkileyicidir.

Havacılık ve Uzay Uygulamaları için ZEISS CMM Hızlandırma Moduna sahip ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis ile Starrag, kalite güvencesinde daha uzun vadeli başarıya odaklanıyor. Şirket için mesele sadece belirli bir iş parçası için belirli sonuçlar elde etmek değil. ziltener, "Bu sonuçları ve verileri yorumlayabilmemiz" ve ardından "bunları iç ve dış ortaklarımızla tartışabilmemiz gerekiyor" diyor. ZEISS CALYPSO yazılımı ile pilot proje, uzman olmayan kişiler tarafından bile sonuçların basit bir şekilde belgelenmesini ve görselleştirilmesini destekliyor. ZEISS CALYPSO yazılımının çok katmanlı konsepti, bu işlevleri geniş bir yelpazedeki insanlar için erişilebilir kılıyor. Yazılım aynı zamanda daha uzman kullanıcılar için daha ayrıntılı seçenekler de sunuyor. Sonuç: Starrag bu pilot proje ile kalite güvencesinde yeni standartlar belirlemiştir. ZEISS ile karşılıklı alışverişe dayanan yakın işbirliği, gelecek için büyük bir geliştirme potansiyeli sunuyor.

Daha fazla haber

Otomotiv ve elektromobilite endüstrisinin dinamik dünyasında güncel kalın! OEM'lerin ve tedarikçi...

26.03.2024 01:05

ZEISS'ten Diamond!Scan®

Metroloji uzmanları için elmaslar

Yumuşak alaşımlarda bile malzeme birikimi ve aşırı...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Ağır, büyük ve hacimli bileşenler için


OmniFix

15-19 Nisan 2024 tarihleri arasında dijital etkinlik

Sıcaklık, ölçüm sürecine dahil olan tüm bileşenleri etkiler. Malzemelerin sıcaklık değişimlerinde...

ZEISS PRISMO, 30 yılı aşkın süredir piyasadaki en hassas CMM'lerden biridir ve maksimum doğr...