Katalog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Hava yolu koruyucu refleksleri üzerine yapılan araştırma 2024 Eppendorf & Bilim Ödülü'nü kazandı

ABD'nin San Francisco kentindeki California Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı Laura Seeholzer, hava yolu nöroendokrin hücrelerinin dış tehditlere yanıt vermedeki rolünü ortaya koyan çalışmasıyla 2024 Eppendorf & Science Nörobiyoloji Ödülü'nü kazandı.

science dergisi Kıdemli Editörü ve Ödül Jürisi Başkanı Dr. Peter Stern, "Laura Seeholzer'in makalesi, solunum yollarımızı koruyan bir grup laringeal ve trakeal nöroendokrin hücreyi nasıl tanımladığını zekice anlatıyor" dedi ve ekledi: "Bu hücrelerin aktivasyonu, hava yolunu besleyen duyusal nöronlarla etkileşim yoluyla hava yolunu koruyucu refleksleri yönlendirir."

"Suyun 'yanlış borudan aşağı akması' ya da mide asidinin hava yollarına geri akması, öksürme, öğürme ve yutma gibi koruyucu refleksleri ortaya çıkaran son derece rahatsız edici deneyimlerdir" diyen Seeholzer sözlerini şöyle sürdürdü: "Hava yolu epitelinde nöroendokrin (NE) hücreler olarak adlandırılan nadir bir hücre tipinin bu rahatsız edici uyaranları tespit ettiğini bulduk. Stimülasyon üzerine, trakeal ve laringeal NE hücreleri, yakındaki duyusal nöronları aktive eden ve daha sonra yutma ve öksürme gibi koruyucu refleksleri harekete geçiren belirli bir nörotransmitter türü salgılar."

Laringeal ve trakeal NE hücreleri, solunum yollarımızı koruyan kritik, daha önce göz ardı edilmiş hücre popülasyonlarıdır. Seeholzer, NE hücre düzensizliğinin insanlar yaşlandıkça veya kritik hava yolu reflekslerinin tehlikeye girdiği hastalıklarda aspirasyon olasılığının artmasına katkıda bulunup bulunmadığını anlamayı amaçlıyor.

"Eppendorf ve Science dergisine son yirmi yıldır nörobiyoloji alanındaki genç stajyerleri kutladıkları için teşekkür etmek istiyorum" diyen Seeholzer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu makaleleri okumayı her zaman sevmişimdir ve bu yılın kazananı olarak seçilmek, yeni başlayan kariyerimin en büyük sürprizlerinden ve onurlarından biridir. Ayrıca Dr. David Julius'a ve laboratuvar arkadaşlarıma, her gün işe gitmenin bir keyif olduğu coşkulu ve destekleyici bir laboratuvar ortamı yarattıkları için teşekkür etmek istiyorum."

İki finalist de ödüllendirildi. Avustralya'nın Brisbane kentindeki Queensland Üniversitesi'nde Kıdemli Araştırma Görevlisi ve Grup Lideri olan Rosemary Cater, temel besinler olan kolin ve omega-3 yağ asitlerinin beyne nasıl taşındığının moleküler ayrıntılarını ortaya koyan çalışmasıyla ve İsviçre'nin Lozan Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Claudia Kathe, omurilikteki nöronal popülasyonların motor fonksiyonun geri kazanılmasındaki rolünü aydınlatmaya yönelik çalışmasıyla.

"Eppendorf ve Science dergisi 2002 yılından bu yana bu prestijli ödülü vermektedir. Ödül verilmeye başlandığından bu yana 70'in üzerinde kazanan ve finalist, kendi alanlarında önde gelen bilim insanları haline geldi," diyen Eppendorf SE Kurumsal Vatandaşlık ve Devlet İşleri Başkan Yardımcısı Axel Jahns, sözlerini şöyle sürdürdü: "2024 ödül sahiplerini bu inanılmaz başarılarından dolayı kutluyorum."

Daha fazla haber

Biyoproses geliştirmede veri başarının anahtarıdır. Hangi kritik proses parametrelerinin hüc...

Manuel ve otomatik pipetleme arasında verimli etkileşim Eppendorf yeni, modern 96 kanallı sıvı iş...

ACT (Hesap Verebilirlik, Tutarlılık ve Şeffaflık) etiketleri, besin etiketlemesine benzer bir şekild...

Hassasiyet ve saflığın tartışılmaz olduğu yaşam bilimleri laboratuvarlarında, çevre dostu...

Araştırmacılar 2024 Clemens Plaschka, Avusturya'ya gidiyor

Prof Laura Machesky başkanlığındaki bağımsız jüri, 20.000 Avroluk ödül için Clemens'in haberci RN...