Katalog

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Otonom üretim - tüm sektörün yetişmesi gerekiyor

Rulman endüstrisi otonom üretim konusunda geride kalıyor

Giderek daha az sayıda insan daha fazla üretmek zorunda kalıyor. Bu zaten geçmişten gelen ve gelecekte de devam edecek olan uzun soluklu bir eğilim. Hatta temel bir gereklilik haline gelecektir. Rulman endüstrisindeki mevcut üretim konseptleri, yüksek otomasyona sahip olsalar bile veya özellikle yüksek nitelikli personel gerektirmektedir. Operasyon, kurulum ve optimizasyon için insanlara ihtiyaç vardır.

Peki insanlar artık mevcut olmadığında ne olur?

Tüm dünyada çeşitli nedenlerle gözlemlenebilen bir durum, personel eksikliğidir. İster eğitim eksikliği, ister şirketler arasındaki rekabet, isterse de geleneksel üretim ortamında çalışmak istemeyen bir nesil olsun, sonuç aynıdır.

Bu sorun sadece rulman endüstrisini değil, diğer tüm endüstrileri ve sektörleri de etkilediğinden, son yıllarda hızlı bir gelişme yaşanmıştır. Otonom üretim, birçok endüstriyel sektörde uzun zamandır standart hale gelmiştir. Ancak rulman endüstrisinde bu durum hala çok azdır veya hiç yoktur. İşte bu noktada, uzun vadede rekabetçi kalabilmek için rulman bileşenleri için üretim ortamının bunu yakalaması gerekiyor.

Bunun nedenleri şimdiye kadar sektörün özel gereksinimleri olmuştur. Yüksek esneklik, küçük parti boyutları ve miktarları ile parça çeşitliliği şimdiye kadar geleneksel üretim yapılarına yol açmıştır. Özellikle de endüstriyel rulmanlar segmentinde. Otomasyona yoğun yatırım yapılmasına rağmen, otomasyon mutlaka otonom anlamına gelmemektedir. Münferit durumlarda otonom sistemler de uygulanmıştır, ancak bu genellikle çok karmaşık teknik çözümlere yol açmıştır.

Sadece endüstriyel ortamdan veya endüstriyel üretimden biraz daha öteye bakarsanız, bu mega trend daha da netleşir. Lojistik sektörü otonom dağıtım merkezleriyle bu konuda öncülük ediyor. Ya da otonom hasat makinelerinin uzun süredir geliştirildiği ve kullanıldığı tarıma bakıyoruz. Daha az insanla aynı şeyi veya daha fazlasını başarmak ortak paydadır.


Tutarlı gelişim megatrend'e hitap ediyor

Supfina Grieshaber, onlarca yıldır uluslararası rulman endüstrisinin tedarikçisi ve geliştirme ortağıdır ve geçmişten gelen birçok trendin şekillenmesine yardımcı olmuştur. Bu nedenle Supfina'nın da bu trend konusunu ele alacağı açıktı. Bir rulman bileziğinin üretim zincirini haritalandırmak için, süper finisaj işleminin de özerk bir şekilde haritalandırılması gerekir. Ve tam da bu süperfinisaj işlem adımında, uygulama sırasında belirli engeller ortaya çıkmaktadır. Supfina'nın başlangıç noktası da kendini kanıtlamış RacePro ve RaceFlex serileri gibi mevcut çözümler olmuştur. Bunlar çok esnek bir şekilde kullanılabilmelerine ve yüksek derecede otomasyona sahip olmalarına rağmen, bu makineler insanların merkezi bir rol oynayacağı şekilde tasarlanmıştır. Kurulum süreçleri, takım değiştirme gibi üretim sıraları ve kontrol sistemiyle etkileşim operatör için optimize edilmiştir.

Bunlar günümüzün üretim yapısına uyan, ancak otonom bir yaklaşımın gerekliliklerini karşılamayan makinelerdir.

Supfina Race Modular serisi bu nedenle portföye yeni bir ektir. Müşterilerimizle çok yakın işbirliği içinde, bu sistem çözümü otonom ve insansız çalışma için sistematik olarak geliştirilmiştir. Tüm önemli üretim süreçleri otomatikleştirilmiştir. Parti değişimi veya mekanik kurulum süreci, üretimde takım veya finisaj taşı değişimi ve klasik parça işleme, operatör olmadan 7/24 eşleştirilir. Serinin adı, çok çeşitli işlevlerin eşleştirilmesine olanak tanıyan modüler tasarımını zaten yansıtmaktadır. Bu da farklı rulman tipleriyle ilgili çeşitli proses gereksinimlerini karşılar. Konfigürasyon, örneğin silindirik makaralı rulmanlar, konik makaralı rulmanlar, oynak makaralı rulmanlar veya bilyalı rulmanlar gibi rulman tasarımlarına uyarlanabilir ve geleceğe dönük bir şekilde her zaman genişletilebilir.

Yukarıda belirtilen işlevselliği teknik açıdan gerçekleştirmek için makine, tüm süreci pratikte mümkün kılan özelliklerle donatılmıştır. İş parçası tahriki, blok tutucu, merkezleme sistemi ve iş parçası taşıma gibi makine elemanları otomatik olarak çalıştırılan arayüzlerle tasarlanmıştır. Bunlar ve ilgili elemanlar, 6 eksenli bir robot kullanılarak makineden çıkarılabilir ve makineye geri döndürülebilir. Bu nedenle robot, gerçekleştirmede merkezi bir rol oynamaktadır. Ancak robot tek başına yeterli değildir. Sadece robot ve işleme makinesi tek bir ünitede birleştirilerek uygulanabilir bir çözüm yaratılabilir.

Son olarak, tüm veri iletişimi de belirleyici bir rol oynar. Kontrolörde iş parçasını ve işlem verilerini girebilecek bir operatör yoksa, bu verilerin arayüzler aracılığıyla BT altyapısına aktarılması gerekir.


Alaka düzeyi Superfinish'in çok ötesine geçer

Bununla birlikte, böyle bir sistemin kullanıcısı için bir Superfinish makinesi izole olarak görülemez. Son işlem adımını gerçekleştiren makine ile tüm üretim hattı veya hücresi arasındaki etkileşim çok önemlidir. Ayrıca, operasyonel ve lojistik süreçler de böyle bir üretim yapısının planlamasına dahil edilmelidir. İş parçalarının ve takımların sisteme nasıl sunulacağı, makinenin ötesine geçen kilit konulardan sadece birkaç örnektir.

Tüm bu konulara bugünün perspektifinden bakıldığında, son derece esnek ve otonom rulman üretimi geleceğe doğru çok uzun bir sıçrama gibi görünmektedir. Bazıları için bu sıçrama çok uzak görünecektir. Ancak bazı şirketler geleceğe doğru bu dev adımı çoktan atmış ve Supfina Race Modular serisinden ilk makineler teslim edilmiştir.

Sonuç olarak, rulman endüstrisindeki bu değişimi şekillendirmenin, ilgili makine mühendisliği sektörü de dahil olmak üzere tüm endüstrinin kararlılığını gerektirdiğini söylemek gerekir.

Daha fazla haber

Supfina, Siemens Solid Edge CAD sisteminde 2024 Kahraman Müşterisidir.

Supfina, Siemen...

"Önde gelen yüzey işlem çözüm sağlayıcılarından biri olarak Supfina ekibi, bu yıl Lyon'da düzenlenen Global Industrie'de Salon 4 Stand C156'da bir yeniliği - Supfina Fact süper finisaj makinesini - ilgili taraflara sunacak."
"Yüzey işlemede önde gelen çözüm sağlayıcılardan biri olan Supfina ekibi, bu yıl Leipzig'deki Grindtec fuarında Salon 5 Stand E04'te çift yüzey taşlama ile ilgili tüm konularda ilgili taraflara bireysel olarak danışmanlık hizmeti verecek."
Evet, hem de birkaç kez!